10 Faktor Utama Penyebab Kemandulan Pada Wanita.

loading...


10 Faktor Utama Penyebab Kemandulan Pada Wanita.
Kudrat seorang wanita adalah menjadi seorang ibu dan mempunyai anak-anak yang lahir dari dalam rahimnya. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa beberapa perkara menyebabkan wanita mengalami kemandulan yang menjadi permasalahan dalam dunia pembiakan.
Secara umum, subur atau tidaknya wanita dapat diketahui dengan memperhatikan pola hidup dan kitaran haid bulanan. Walaupun masih muda, kamu juga perlu memberi perhatian kepada kesihatan organ pembiakan anda. Semua wanita ingin menjadi seorang ibu bukan?
Berikut 10 faktor yang menyebabkan kemandulan pada wanita, iaitu:
1. Jika kitaran haid tidak teratur, kamu perlu waspada. Boleh jadi ini petanda kamu mandul.
Kitaran haid merupakan perkara serius, namun beberapa wanita jarang memberi perhatian kepada masalah ini. Kamu perlu selalu mengawal jadual datang bulan dengan memberi tanda pada kalendar, agar kamu boleh mengetahui kitaran haid anda. 
Umumnya, kitaran haid normal akan berlangsung selama 22-35 hari. Kitaran haid yang tidak teratur, misalnya sebelum 22 hari atau selepas 35 hari, bukan merupakan masalah yang serius kalau berlaku hanya sekali-sekala. Tapi jika hal ini terjadi terus-menerus, sebaiknya kamu segera melakukan pemeriksaan ke doktor, ini mungkin merupakan salah satu petanda kamu mengalami kemandulan.
2. Lagi-lagi masalah berat badan, terlalu gemuk atau terlalu kurus akan mengganggu kerja hormon dan mengganggu kesuburan.
Berat badan yang tidak normal, seperti terlalu gemuk atau terlalu kurus boleh mengurangkan tahap kesuburan wanita. 
Wanita yang terlalu gemuk mengalami kelebihan hormon estrogen, kerana selain dihasilkan di dalam ovari, juga di dalam lemak tubuh, sehingga ovulasi tidak teratur. 
Wanita yang terlalu kurus menyebabkan sistem pembiakan menjadi lemah. Selain itu, hormon estrogen juga dihasilkan lebih lambat kerana kekurangan lemak.
3. Perhatikan tanda-tanda kesuburan pada wanita, seperti peningkatan lendir serviks dan suhu badan saat ovulasi.
Masa ovulasi pada tiap wanita berbeza-beza bergantung dari kitaran menstruasinya. Umumnya, hari ke-14 selepas masa haid berakhir. Wanita subur mempunyai tanda-tanda saat mengalami ovulasi setiap bulan. Pada saat ovulasi, berlaku peningkatan lendir serviks atau keputihan, peningkatan suhu badan atau rasa sakit atau sakit di perut. 
Jadi, jika kamu tidak mengalami keputihan normal selepas haid, peningkatan suhu badan atau tiada kesakitan ketika haid, dapatkan pemeriksaan kesihatan pembiakan ke doktor. Tapi perlu diketahui bahawa kurangnya tanda-tanda kesuburan ini tidak selalu menunjukkan bahawa wanita itu mengalami kemandulan.
4. Kelelahan fizikal dan psikologi yang mempengaruhi otak dan memberi kesan pada terganggunya sistem hormon kewanitaan.
Keletihan fizikal dan psikologi seperti stres menyebabkan kitaran haid menjadi tidak teratur. Di mana keadaan ini merupakan indikasi adanya kelainan dalam organ pembiakan dan mengakibatkan kemandulan. 
Perlu diperhatikan bahawa wanita kerjaya boleh mengalami kemandulan kerana corak pekerjaan yang berat tiap hari sehingga menimbulkan keletihan fizikal dan psikologi. 
Kedua-dua perkara tersebut boleh mempengaruhi otak dan memberi kesan pada terganggunya sistem hormon kewanitaannya.
5. Kesan sampingan ubat yang dimakan juga boleh jadi penyebabnya, beberapa ubat menjejaskan sistem pembiakan.
Ubat-ubatan tertentu yang digunakan secara rutin boleh menyebabkan kesan sampingan bagi tubuh, salah satunya adalah kesuburan. Beberapa ubat-ubatan seperti ubat tekanan darah, suplemen vitamin yang berlebihan juga berisiko terhadap ketidakmampuan untuk hamil. Oleh kerana itu, berhati-hatilah dalam mengambil ubat atau makanan tambahan, pastikan kesan sampingan tidak menghalang beberapa hormon yang mengganggu kesuburan.
6. Gaya hidup tidak sihat seperti pengambilan makanan ringan, merokok, minum alkohol, ia juga akan mengganggu kerja hormon kewanitaan.
Beberapa gaya hidup yang perlu dielakkan untuk menjaga kesuburan organ pembiakan seperti pengambilan makanan ringan, merokok, dan minuman beralkohol. Kebiasaan tersebut akan mengganggu kerja hormon kewanitaan yang menyebabkan kitaran haid menjadi tidak teratur dan saiz folikel sel telur menjadi lebih kecil.
7. Faktor usia yang tidak membolehkan organ pembiakan berfungsi dengan normal, biasanya usia di atas 40 tahun.
"Semakin tua usia wanita, jumlah pengeluaran sel telurnya akan berkurangan dan berlaku penurunan kualiti secara dramatik. Tubuh wanita tidak dirancang secara evolusi untuk hamil dengan mudah seperti ketika wanita berada di usia 20-an tahun" - Mousa Shamonki, MD, pengarah pakar kesuburan di University of California.
8. Kelainan organ pembiakan yang dialami sejak lahir punya pengaruh besar terhadap kesuburan.
Beberapa wanita mempunyai kelainan organ pembiakan yang menyebabkan kemandulan. Misalnya, selaput dara yang menebal sejak lahir membuat haid tidak pernah keluar dan menimbulkan rasa sakit yang luarbiasa. Jika hal ini dibiarkan berlarutan boleh berlaku jangkitan malahan mengakibatkan kemandulan. 
"Ada beberapa wanita yang anatomi kewanitaannya cacat, seperti misalnya tidak punya lubang far4j, walaupun sebenarnya bentuk fizikal luarnya sempurna"." - Doktor R. Muharam, SpOG dari Sub Bagian Imunoendokrinologi Reproduksi Bahagian Obstetri dan Ginekologi.
9. Penggunaan alat perancang keluarga atau menunda kehamilan yang menyebabkan pembentukan zat antibodi tertentu.
Ketika seorang wanita menggunakan alat perancang keluarga untuk menunda kehamilan, maka tubuh secara automatik akan menetapkan semula kitaran haid dan kitaran ovulasi untuk meningkatkan kembali kesuburan. Meski kitaran haid sudah kembali normal, proses ovulasi tidak secara automatik menjadi lancar. Tubuh memerlukan waktu yang lebih lama agar fungsi ini menjadi normal kembali. 
Meskipun tidak disebutkan bahawa penggunaan alat kontrasepsi menyebabkan kemandulan, namun keadaan ini menguatkan alasan mengapa si wanita akan jadi sukar untuk hamil.
10. Jangkitan organ pembiakan kerana kebiasaan tidak sihat atau kerana penyakit menular seksual (PMS).
Beberapa penyakit menular seksual menyebabkan kemandulan. Pada wanita, penyakit tersebut mengakibatkan radang pelvik yang boleh merebak ke organ pembiakan. Jangkitan yang berlaku menyebabkan munculnya jaringan parut di daerah tiub fallopio, ovari, dan organ lain yang boleh menghalang ovulasi terjadi dan memperkecilkan kemampuan untuk hamil. Wanita yang subur boleh jadi mandul hanya kerana dijangkiti penyakit seksual. 
Sudah tahukan faktor-faktor yang mengancam kamu tidak boleh mempunyai anak kelak? Meskipun masih muda, kamu juga harus tetap waspada, ya! 
Sumber: Hipwee  | SBP
loading...

loading...
facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close